Att ersätta förlorade mellan tänder genom att avverka en stor del av de friska obehandlade granntänderna betraktas näst intill kriminellt.

Att ersätta förlorade mellan tänder genom att avverka en stor del av de friska obehandlade granntänderna betraktas näst intill kriminellt. Idag finns det en beprövad metod och det är implantat. Det är titanskruvar vi jobbar med och titan är känd för att integrera i vårt eget ben utan några komplikationer. Det är därför många av vår äldre befolkning går med knä eller höfter av titan.

Vill du ha livs kvalité är det implantat. Bort med dina lösa tänder. Varför inte satsa på fast sittande tänder som känns som egna?

Vi på Jönköpings Tandvård har det senaste i det område vi har utbildat oss i en av de bästa implantat organisationer i värden och det är inte mindre än Gide institute och har en ett årig master utbildning från Los Angeles USA. Vi jobbar med det senaste vetenskapliga beprövade metoder för implantat behandlingar från enkla till de mest avancerade.

En implantat operation kan låta komplicerad men i själva verket är mycket enklare än att extrahera en visdoms tand, den görs på hemma kliniken.

Det är en mycket hög lyckande frekvens i alla implantat fall men det finns två saker som försämrar prognosen är rökning och okontrollerad diabetes. En annan viktig åtgärd är (eller är den viktigaste) är att bibehålla en god munhygien.
Vi gör regel bundna hygien kontroller första året hos vår erfarna tandhygienist

SÅ GÅR DET TILL

För att avgöra om implantat är den rätta behandlingen för just dig måste du först träffa tandläkaren för konsultation. Dina tänder och ditt tandkött kommer att undersökas noggrant och ditt behov kommer att analyseras. Det kan handla om en undersökning med röntgen eller om datortomografi som visar om det finns tillräckligt med benstruktur för placering av implantatet. Baserat på dina förutsättningar, dina orala vävnader, din munhygien och ditt engagemang att följa eftervårdsinstruktioner kommer din tandläkare att informera dig om det lämpligaste implantatet och ta fram en individuellt anpassat behandlingsplan. När du träffar din tandläkare kommer ni även att diskutera alternativ för bedövning och eventuellt behov av smärtlindring.
Idag är implantat praktiskt taget omöjliga att skilja från riktiga tänder. Implantatet växer fast och blir ett med det levande benet. Ofta krävs endast ett besök för själva ingreppet men följt av en period(den läkningstid som krävs för att dentala implantat ska förankras i ditt käkben). Läkningstiden kan variera mellan tre och sex månader, därefter kan tandläkaren slutföra processen och placera en krona på verket.

FÖRE och EFTER

Det är viktigt att vara förberedd för implantatingreppet och att vara noggrann med eftervården.

Några viktiga råd att tänka på före och efter operationen.

Före operationen:

-Vanligtvis behöver du ta en dos antibiotika och smärtstillande en timme före operationen. I vissa fall även lokalbedövning.
-Det är vanligt att tandläkaren ordinerar bakteriedödande sköljmedel, t ex Klorhexidin som du ska skölja med, två gånger dagligen, i en vecka före operationen. Samt precis före operationen på plats hos din tandläkare.
-Alla som önskar implantat rekommenderas att sluta röka då det har visat sig att rökning kan påverka ingreppet. Om det är omöjligt att helt sluta rekommenderas starkt att du åtminstone är rökfri, en vecka före och en vecka efter operationen.

Efter operationen:

-Det första kirurgiska ingreppet brukar ge minimalt obehag. Vanligt är att tandköttet svullnar under första veckan och du kan även känna dig svullen i ansiktet. Vid sinuslyft kan svullnaden bestå ytterligare en tid. När svullnaden går ner är det vanligt att du får blåmärken i ansiktet och/eller på halsen men dessa bör inte ge någon värk. Om så sker bör du genast kontakta din tandläkare.
-Vanligen får du en ispåse direkt efter operationen för att lindra och minska svullnaden.
-Du rekommenderas att skölja med bakteriedödande mun skölj i en vecka efter operationen. Men först 24 timmar efter att operationen genomförs, för att inte störa läkningsprocessen.
-Om du har proteser är det bäst att låta bli att använda dem de närmsta två veckorna efter ingreppet för att inte utsätta operationsområdet för onödigt tryck som kan störa läkningsprocessen.
-Mjuk föda är att rekommendera den första veckan.

IMPLANTAT

Vår tandläkare har magisterträningsutbildning från UCLA i Los Angeles Kalifornien. Sedan 2008 har Dr. Lutfi Ujam utfört över 1000 fall av avancerade Implantatoperationer.

implantat_jonokping